Σε όλα τα αθλήματα, από τα λιγότερο (φαινομενικά) επικίνδυνα, όπως το ποδόσφαιρο, το βόλλευ, το μπάσκετ έως τα πιο μαχητικά αθλήματα, όπως το kick boxing και το καράτε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τραυματισμού του προσώπου και κατ’ επέκταση της περιοχής του στόματος. Οι αθλητικοί (ή προστατευτικοί) νάρθηκες είναι ελαστικοί, εφαρμόζονται στα δόντια και προστατεύουν τον αθλητή από τραυματισμούς που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια αυτών των αθλημάτων. Οι νάρθηκες απορροφούν τις δυνάμεις που προκαλούνται από ένα χτύπημα στη γνάθο, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον αντίκτυπο που θα είχε στην περίπτωση που δεν εφαρμοζόταν ο νάρθηκας.

Νάρθηκες

Υπάρχουν 3 είδη αθλητικού νάρθηκα

Είναι προκατασκευασμένοι νάρθηκες, έτοιμοι να φορεθούν που δεν έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής στο στόμα του αθλητή για αυτό και είναι οι πιο οικονομικοί. Εξαιτίας της έλλειψης προσαρμοστικότητας παρουσιάζονται προβλήματα στην εφαρμογή, προκαλούν τάση για εμετό και εμποδίζουν την ομιλία και την αναπνοή.

Και αυτό το είδος νάρθηκα είναι προκατασκευασμένος, αλλά έχει την ιδιότητα να προσαρμόζεται μερικώς στο στόμα, αφού πρώτα μαλακώσουν σε βραστό νερό. Αποτελεί επίσης μια οικονομική λύση, η οποία δεν είναι αξιόπιστη καθώς η τοποθέτηση δεν γίνεται από ειδικό και είναι δύσκολο να πάρει τη σωστή μορφή του στόματος. Όπως και στην περίπτωση του προσαρμοσμένου νάρθηκα έχει πολλές πιθανότητες να μην προστατέψει τον αθλητή από ένα χτύπημα.

Είναι η ακριβότερη αλλά συνάμα ασφαλέστερη επιλογή αθλητικού νάρθηκα. Φτιάχνονται από ειδικό και έχουν πάρα πολύ καλή εφαρμογή στο στόμα του αθλητή, καθώς έχουν σχεδιαστεί και φτιαχτεί για το συγκεκριμένο στόμα. Οι νάρθηκες αυτοί είναι ελαστικοί και παρέχουν προστασία από τους τραυματισμούς του στόματος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο