Αν έχετε σκεφτεί την ορθοδοντική θεραπεία για τον εαυτό σας ή για κάποιον που σας ενδιαφέρει, μπορεί να αναρωτιέστε: Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να δείτε έναν ορθοδοντικό; Είναι μια εξαιρετική ερώτηση και υπάρχουν διάφοροι τρόποι απάντησης.

Το πιο βασικό είναι αυτό: Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ορθοδοντικό οποτεδήποτε έχετε μια ερώτηση σχετικά με την αισθητική των δοντιών σας, ή τη σύγκλεισή σας. Μερικές φορές, ένα πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα είναι προφανές. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε δυσκολία να δαγκώσετε, να μασήσετε ή να μιλήσετε, ή κάποια από τα δόντια σας μπορεί να είναι προεξέχουν,να είναι συνωστισμένα ή να έχουν στροφές. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε ήρθε η ώρα να συμβουλευτείτε το γραφείο μας – ένας ορθοδοντικός έχει τις ειδικές δεξιότητες και την κατάρτιση που απαιτούνται για τη διάγνωση και τη θεραπεία του προβλήματος.

Τα δόντια που συγκλείνουν ανώμαλα μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν ανισορροπία του προσώπου (ασυμμετρία), πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν είναι ανάλογα με κάποια άλλα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί συχνά να διορθωθεί με ορθοδοντική θεραπεία.

Ορθοδοντική για παιδιά

Εκτός από αυτές τις γενικές οδηγίες, υπάρχουν συγκεκριμένη σύσταση από την παγκόσμια ομοσπονδία Ορθοδοντικών,ότι τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται τον ορθοδοντικό μέχρι την ηλικία των 7 ετών για την πρώτη εξέταση για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος προέρχεται από το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ανάπτυξη των δοντιών σε αυτή την ηλικία – γι ‘αυτό χρειάζεται κάποιος εμπειρογνώμονας για να πει εάν ένα παιδί μπορεί να έχει πραγματικά ένα ορθοδοντικό πρόβλημα ή αν είναι απλώς μια φυσιολογική αναπτυξιακή διακύμανση. Μέχρι εκείνη την περίοδο, ένας ορθοδοντικός μπορεί συνήθως να καθορίσει εάν θα υπάρχει ή όχι επαρκής χώρος στο στόμα για να φιλοξενήσει τα μόνιμα δόντια.

Ο δεύτερος λόγος για μια πρώιμη εξέταση είναι ότι πολλές καταστάσεις είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν εάν αξιολογηθούν σε πρώιμο στάδιο, όταν οι διαδικασίες φυσικής ανάπτυξης των παιδιών βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Για παράδειγμα, μια συσκευή διανοίξεως της υπερώας μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά τη σταυροειδή σύγκλειση (μια κατάσταση όπου τα πάνω δόντια κλείνουν εσωτερικά των κάτω), επειδή η γνάθος ενός νεαρού παιδιού αυξάνεται ταχέως. Ωστόσο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η στοματική χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε αργότερα να απαιτηθεί για τη διόρθωση αυτής της σοβαρής κατάστασης.

Υπάρχουν και άλλα προβλήματα που συνήθως παρατηρούνται στην παιδική ηλικία, τα οποία μπορεί επίσης να ωφεληθούν από την ορθοδοντική θεραπεία. Αυτές περιλαμβάνουν την πρόωρη ή καθυστερημένη απώλεια των νεογιλών δοντιών, την επίμονη εκμύζηση του αντίχειρα, την ώθηση της γλώσσας και την στοματική αναπνοή. Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ίσως είναι καιρός να επισκεφτείτε το γραφείο μας. Αλλά λάβετε υπόψη ότι η πρώιμη εξέταση δεν σημαίνει ότι η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει αμέσως – Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα παιδιά δεν ξεκινούν ενεργή ορθοδοντική θεραπεία έως ότου είναι ηλικίας 9-14 ετών.

Ορθοδοντική ενηλίκων

Ξέρετε πότε πρέπει να έρθει το παιδί σας για ορθοδοντική εξέταση. Τώρα, τι γίνεται με εσάς; Καλύπτετε το στόμα σας με το χέρι σας όταν χαμογελάτε; Ντρέπεστε όταν βρίσκεστε σε κοινωνικές εκδηλώσεις επειδή το χαμόγελό σας δεν είναι τόσο τέλειο όσο θέλετε να είναι; Εάν ναι τότε ο καλύτερος χρόνος για να δείτε έναν ορθοδοντικό μπορεί να είναι – τώρα!

Ίσως νομίζετε ότι η ορθοδοντική είναι μόνο για παιδιά. Αν ναι, τότε ήρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε! Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις στατιστικές, περίπου ένας στους τέσσερις ορθοδοντικούς ασθενείς σήμερα είναι ενήλικας. Γιατί περισσότεροι ενήλικες λαμβάνουν ορθοδοντική θεραπεία; Υπάρχουν πολλοί λόγοι.

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι επιτυχής σε οποιαδήποτε ηλικία – και σε ηλικιωμένους ασθενείς. Επιπλέον, με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα διάφανων ναρθήκων, διάφανων κεραμικών μηχανισμών και γλωσσικών μηχανισμών, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να φανεί αν φοράτε ορθοδοντικές συσκευές ή όχι. Επομένως, αν ανησυχείτε ότι οι μεταλλικοί μηχανισμοί μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με την επαγγελματική σας εικόνα, φροντίστε να ρωτήσετε για τις λιγότερο ορατές εναλλακτικές λύσεις.
Φυσικά, δεν είναι μόνο η εμφάνιση. Τα καλά ευθυγραμμισμένα δόντια καθαρίζονται και συντηρούνται ευκολότερα και υπόκεινται λιγότερο σε φθορά. Ένα καλύτερο δάγκωμα σας κρατά από το να έχετε πρόβλημα με το φαγητό και την ομιλία και βοηθά τα δόντια σας να παραμείνουν υγιή – και τα υγιή δόντια μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή. Γιατί λοιπόν να καθυστερήσετε την ορθοδοντική θεραπεία;

Αφήστε ένα σχόλιο

Μετάβαση στο περιεχόμενο